Nämä hyödyt tekevät paneelitietokoneista täydellisiä prosessien automatisointiin

FEATURED ARTICLE

The most important things to consider when choosing your CCTV solution for maritime application

Whether constructing a cargo ship, tanker, ferry or cruise ship, the first and foremost priority of any shipyard should always be safety.

Paneelitietokone on noussut viime vuosina suosituimmaksi vaihtoehdoksi teollisuuden eri aloilla.

Teollisuustietokoneet ovat nykyisin tärkeä osa useimpia tuotantoprosesseja, ja niitä hyödynnetään muun muassa reaaliaikaisen tilannekuvan saamiseksi, tuotantolinjan valvonnassa, tehtävien ja prosessien automatisoinnissa sekä kameravalvontajärjestelmien käyttöliittyminä.

Yhä useammat tehtaat ja tuotantolaitokset päätyvät nykyisin vaihtamaan perinteiset tietokoneensa moderneihin kosketusnäytöllisiin paneelitietokoneisiin. Se onkin useimmiten järkevä valinta aina, kun tarvitaan kiinteää digitaalista näyttöpäätettä ja tilaa on rajoitetusti.

Paneelitietokoneiden suosio on kasvussa muun muassa elintarviketeollisuudessa, koska ne ovat hygieenisiä ja helppo puhdistaa. Esimerkiksi öljy- ja kemianteollisuudessa nämä laitteet ovat erikoisvahvan rakenteensa ansiosta erinomainen vaihtoehto ATEX-luokiteltujen tilojen videovalvontaan.

 

Mikä on paneelitietokone?

Paneelitietokone on teollisuustietokoneiden moderni versio, jossa näyttö on yhdistetty saman kuoren sisälle emolevyn ja muiden elektronisten komponenttien kanssa. Paneelitietokoneet ovat litteitä, ja ne asennetaan useimmiten seinälle tai muille pinnoille, missä ne vievät vain vähän tilaa verrattuna perinteisiin vaihtoehtoihin.

Paneelitietokoneissa on yleensä tarkka LCD-kosketusnäyttö, joka mahdollistaa laitteen nopean ja vaivattoman käytön. Teollisuuskäyttöön tarkoitetuissa paneelitietokoneissa on useimmiten hyvin järeä ulkokuori, niiden käyttöikä on pitkä ja ne kestävät erittäin hyvin ulkoista rasitusta.

Joissakin malleissa on IP67-luokitus, jolloin ne ovat täysin pöly- ja vesitiiviitä ja kestävät painepesua, kun taas toiset mallit ovat räjähdyssuojattuja, ja niitä voidaan käyttää vaarallisilla alueilla ja ATEX-tiloissa.

Finding your ideal Panel PC

 

Paneelitietokoneiden yleisimmät käyttöalueet

Paneelitietokoneet on suunniteltu asennettaviksi langattomasti teollisuusympäristöihin ja helposti integroitaviksi tuotantoketjun olemassa oleviin rakenteisiin – valvomoihin, koneisiin, ohjauspaneeleihin jne. Näitä laitteita hyödynnetään usein ihmisen ja koneen välisessä rajapinnassa (HMI), koska järeys takaa hyvän kestävyyden vaativissa oloissa ja käyttäjä pääsee helposti käsiksi tärkeisiin tietoihin kosketusnäytön ansiosta.

Paneelitietokoneiden tavallisimpia käyttöalueita ovat:

  • Original Equipment Manufacturer -laitteet (OEM)
  • Ihmisen ja koneen välinen rajapinta (HMI)
  • Koneen ja koneen välinen rajapinta (MMI)
  • Teollisen internetin yhteydessä tiedon valvonta ja aggregointi (IoT)
  • Valvontajärjestelmät
  • Tehdasautomaatiojärjestelmät
  • Materiaalin käsittely

 

Pitkä käyttöikä

Paneelitietokoneisiin investoimisesta seuraa paljon hyötyjä – oli kyse sitten varastonhallinnasta, teollisuuden ja automaation valvonnasta tai logistiikasta. Yksi teollisuustason paneelitietokoneiden tärkeimmistä eduista on pitkä käyttöikä. Ne ovat suunniteltu vaativiin käyttöympäristöihin. Laitteissa käytetyt komponentit ovat laadukkaita, pitkäikäisiä ja niissä on yleensä hyvä yhteensopivuus muihin laitteisiin.

Jos valitset paneelitietokoneen, jota ei ole tarkoitettu teollisuuskäyttöön, saattaa käydä niin, ettei haluamasi kokoonpanon yksittäisiä komponentteja enää valmisteta parin vuoden kuluttua. Komponentit ovat saatettu päivittää uusiin versioihin, joissa on eri ominaisuudet. Jos sen sijaan valitset teollisuuskäyttöön suunnitellun ratkaisun, siltä voi odottaa pitkää 7–10 vuoden elinikää. Varaosien löytäminen on tällöin huomattavasti helpompaa.

 

Ylivoimainen kestävyys

Paneelitietokoneiden etuja ovat myös kestävyys ja luotettavuus, jotka kulkevat käsi kädessä. Teollisuustietokoneet ovat merkittävästi kestävämpiä kuin toimisto- ja yksityiskäyttöön tarkoitetut laitteet, ja ne kestävät vaativissa oloissa paljon paremmin. Lisäksi niiden lämpötilansieto on parempi, mikä näkyy käytännössä siten, että seisokkeja tulee vähemmän ja tuottavuus paranee.

Kun tavalliset kannettavat tietokoneet ja pöytäkoneet heikentyvät ajan mittaan jatkuvan käytön aiheuttaman normaalin kulumisen vuoksi, teollisuustietokoneet on varustettu hyvin järeällä ulkokuorella, joka suojaa sen sisällä olevia komponentteja ja varmistaa luotettavan toiminnan pitkäksi aikaa.

 

Nopea asennus

Teollisuustietokoneet eivät vaadi suuria muutoksia asennusvaiheessa, ja ne asennetaan aivan samalla tavoin kuin tavalliset tietokoneet. Jotkut mallit ovat niin litteitä, etteivät ne tarvitse erityisiä tiloja tai koteloita – ja voit säästää näin sekä aikaa että rahaa.

Teollisuuskäyttöön tarkoitetut paneelitietokoneet ovat erityisen hyödyllisiä ja käyttökelpoisia, kun ne asennetaan liikkuviin kulkuneuvoihin, kuten esimerkiksi laivaan tai autoon.

Finding your ideal Panel PC

 

Kuusi hyvää syytä valita paneelitietokone

Olemme maininneet edellä monia teollisuuskäyttöön tarkoitettujen paneelitietokoneiden hyviä puolia. Mitä ne oikein tarkoittavat käytännössä?

Tässä on kuusi hyvää käytännön syytä valita paneelitietokone:

 

1) Tehokkuus

Kun käyttäjät käyttävät perinteisiä tietokoneita, joissa on hiiri ja näppäimistö, heidän katseensa siirtyy jatkuvasti edestakaisin näytön ja näppäimistön välillä erityisesti, jos tehtäviin kuuluu paljon tietojen syöttämistä.

Kun käytetään kosketusnäytöllistä paneelitietokonetta, käyttäjillä on kaikki tarvittava suoraan kasvojensa edessä. Silloin heidän ei tarvitse siirtää katsettaan jatkuvasti edestakaisin, mikä lisää tuottavuutta ja vähentää virheiden riskiä.

 

2) Monipuolisuus
Paneelitietokone voidaan asentaa ja ottaa käyttöön miltei minkälaisissa tehtaissa ja tuotantolaitoksissa tahansa. Sen voi integroida laitteisiin ja koneisiin, asentaa seinälle ja muille pinnoille tai liittää suoraan valvontalaitteiden yhteyteen. 

Näiden teollisuustietokoneiden ohjelmistoja voidaan päivittää ja muokata tarpeiden mukaan, ja siksi ne pystyvät tarvittaessa vaativiinkin tehtäviin.

3) Kestävä rakenne

Teollisuuskäyttöön tarkoitetut kosketusnäytölliset paneelitietokoneet on tehty vahvoista materiaaleista, ja ne kestävät huomattavasti kauemmin kuin yksityiskäyttöön suunnitellut tietokoneet. Laitteiden on toimittava normaalisti vaativimmissakin ympäristöissä, ja niiden on kestettävä muun muassa tärinää, sähköhäiriöitä ja kovaa päivittäistä käyttöä.

Viimeksi mainittu on erityisen tärkeä asia, koska useampi käyttäjä käyttää samaa yksikköä.

 

4) Helppo puhdistus

Monia paneelitietokoneita käytetään ympäristöissä, joissa on jatkuvasti pölyä, likaa ja nesteroiskeita. Joitakin puolestaan käytetään tiloissa, missä hygienia on äärimmäisen tärkeää. Kaikkia näitä tiloja yhdistää se, että koneet on saatava puhdistettua helposti niitä vahingoittamatta.

Paneelitietokoneet on suunniteltu kestämään vesipesua ja puhdistusaineita. Monilla malleilla on IP65-sertifioitu etukansi, joka takaa näytön pöly- ja vesitiiviyden.

Kosketusnäytöllisessä paneelitietokoneessa ei myöskään tarvita hiirtä eikä näppäimistöä, jotka altistuvat erityisen helposti lialle ja pölylle. Tämän vuoksi käyttö on merkittävästi hygieenisempää.

 

5) Passiivijäähdytys ilman tuuletinta
Jotta koneen sisälle ei joutuisi pölyhiukkasia, teollisuuskäyttöön tarkoitetuissa paneelitietokoneissa ei yleensä ole tuuletinta. Pöly voi vahingoittaa koneen sisällä olevia komponentteja ja lisätä tulipalon riskiä. Kun tämä riski poistuu, sekä turvallisuus että laitteiston elinikä paranevat huomattavasti. Passiivijäähdytys on toteutettu yleensä niin että laitteeseen valitut komponentit tuottavat minimaalisesti lämpöä ja lämpö johdetaan laitteen rungossa oleviin jäähdytyselementteihin.

 

6) Helppokäyttöisyys

Yksi paneelitietokoneiden parhaista puolista on vaivaton käyttö.

Kosketusnäytöllisissä teollisuustietokoneissa ei ole määritelty keskeisiä toimintoja ja komentoja valmiiksi. Käytöstä ja ohjelmistosta riippuen voit valita näkyviin vain tarvittavat toiminnot, ja järjestelmä on helppo asentaa. Jos koneella tarvitsee suorittaa vaativampia tehtäviä, näppäimistö voidaan lisätä näkyviin näyttöruudulle.

Vaikka olisitte jo päättäneet hankkia tuotantolaitoksenne prosessiautomaatioon paneelitietokoneen, parhaan ratkaisun valitseminen juuri teidän tarpeisiinne saattaa olla haasteellista.

Markkinoilla on valtavasti vaihtoehtoja, joita tutkiessa voi tulla eteen valinnan vaikeus. Hyvässä ratkaisussa hinta ja suorituskyky ovat tasapainossa keskenään, mutta valintaan olennaisia tietoja voi olla vaikea löytää.

Olemme koonneet Hatteland Technologylla tärkeimmät tiedot helppolukuiseen esitteeseen, joka auttaa teitä juuri teille sopivan paneelitietokoneratkaisun valinnassa. 

Finding your ideal Panel PC

 

Posted by: Marco Ylä-Kojola

Marco Ylä-Kojola is working as a sales manager at Hatteland Technology Oy. Marco has over 20 years of experience within system sales. Marco thinks that the core in system sales is to identify the real customer needs.

Find me on:

You May Also Like

Paneeli PC elintarviketeollisuuteen

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut paneelitietokoneet ovat ihanteellinen vaihtoehto prosessien..

Read More

De mange fordelene som gjør Panel PC-er..

Panel PC-er har de seneste årene vokst frem som det foretrukne valget på tvers av bransjer innen den..

Read More

Get in touch with us today

Please complete the form below. Submissions will be responded to within two business days.

NEWSLETTER

Get the latest insights from Hatteland Technology

ABOUT HATTELAND TECHNOLOGY

Hatteland Technology is a provider of advanced technology solutions within industrial computing, security & surveillance and industrial networking ranging from standard off-the-shelf products to customized solutions and services. With in-depth industry knowledge of the segments we operate in, we offer specialized, tailored solutions in the design, engineering and manufacture of precision technology, built for tough conditions.